In Zuid-Limburg zijn de schutterijen een vertrouwd fenomeen. Ze horen net zo bij de dorpen als de vakwerkhuizen. Vaak zijn ze al eeuwenoud en hebben ze een wezenlijke rol in de gemeenschap, waarmee ze lief en leed delen: het koningsvogelschieten, de dodenherdenking, de processie, het schuttersfeest etc.

In het Heuvelland e.o. zijn de schutterijen al meer dan een eeuw verenigd in de R.K. Zuid-Limburgse Schuttersbond (RKZLSB). Momenteel maken er vijftien actieve schutterijen deel van uit, afkomstig uit de dorpen Vaals, Vijlen, Simpelveld, Ubachsberg, Voerendaal, Eys, Mechelen, Epen, Wijlre, Strucht, Valkenburg, Houthem, Margraten, Sint-Geertruid en Mheer. De bond werd in 1921 opgericht en in 1932 heropgericht onder de naam R.K. bond van geweer dragende schutterijen in Zuid-Limburg.

De activiteiten van de RKZLSB kenmerken zich met name door de bondsschutters-feesten. Vanouds presenteren alle deelnemende verenigingen zich eerst, wordt gericht, het vaandel geplaatst en de erewijn gedronken. Hierna is de opening met toespraken en volksliederen. Vervolgens de optocht en aansluitend vinden nog tal van wedstrijden plaats, van beoordeling van drumbands, exercitiekorpsen en solisten tot en met de jurering van konings- en keizersparen, generaals, bielemannen en marketentsters.

Uiteraard mag de schietwedstrijd met de zware buks niet worden vergeten. Als al die competitieve wedstrijden voltooid zijn is het tijd voor een verbroederend feest in de tent.


De R.K. Zuid Limburgse Schutterbond bestond in 2021,        100 jaar. 

Er is een mooie promotiefilm gemaakt, door Willems-FILM.

Druk op de button hiernaast.

Expositie Vaals bij viering jubileum 100 jaar RKZLSB

Druk op de button hiernaast.